PYRALIDER 2023?

Det här ska handla om pyralidläget 2023. Jag har kollat med jord- och gödselföretagen om ogräsgiftet pyralider finns kvar i naturgödslad jord och i naturgödsel. Svaret är att det inte kan uteslutas.

Mindre hönsgödsel tack och lov

Men på jordfronten finns ljuspunkter. De flesta företag har gjort ansträngningar för att minska risken för att plantor ska förgiftas. Oftast har hönsgödsel, helt eller delvis, ersatts med Biofer 6-3-12.

Det är tillverkat av restprodukter från slakteri och – och livsmedelsindustrin. Eftersom animalier inte kommer i kontakt med ogräsgift är de riskfria.  Det är samma produkt som ekologiska yrkesodlare använder. Ett bra alternativ, om man inte är vegan förstås. Ännu bättre blir den om du blandar lite kompost i den.  Såjord innehåller mindre gödsel än andra jordar, eftersom den ska vara näringsfattig. Därför är risken för pyralidförgiftning liten även om den är hönsgödslad.

Varning för gödselsäckar

KRAV-märkta gödselsäckar innehåller nästan alltid råvaror , t ex hönsgödsel, kogödsel,, från konventionella gårdar. Det här är risken för pyralider är störst.

Hönsgödsel och komposterad kogödsel säljs som tidigare och har ungefär samma innehåll. Ibland är det bara naturgödsel i säcken (förutom en massa torv) :Men allt oftare mix av naturgödsel och konstgödsel och/eller restprodukter från livsmedelsindustrin.  Vilka av de mixade produkterna som eventuellt skulle kunna sprida pyralider är jag inte kvinna att avgöra. Ibland har jag inte ens lyckats få besked om vad det är för organiska råvaror som ingår. 

LRF står upp för pyraliderna

Jag hoppas förstås att enskilda lantbrukarna tagit intryck av protesterna och minskat användningen av bekämpningsmedel som innehåller pyralider.  Å andra sidan är det inget som deras organisation, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), backar upp. I stället har förbundet slagit fast att lantbrukarna inte klarar sig utan pyralider. Själv skulle jag aldrig i livet köpa en säck med ko- eller hönsgödsel. Även om risken är liten tar jag den inte. Priset i form av förgiftad trädgård är för högt. Men visst längtar jag efter koskit!

Kollar jag statistiken över hur mycket som såldes av det aktiva ämnet klopyralid (den mest använda pyraliden) i Sverige ser jag att den ökat 2020-2021 med hela 35 procent, från 12,2 till 16,5 ton. Borde inte det bekymra LRF. Siffrorna har inte kommit än. https://www.kemi.se/webdav/files/Kemikaliestatistik/Bek%C3%A4mpningsmedel/forsalda_bkm_2020.pdf

En annan förändring i branschen är att branschen satsat på fler konstgödslade produkter och säljer mer av dem. Hur sorgligt är inte det?

Och så var det torven

Som du antagligen känner till är innehåller i planteringsjord nästan bara torvmull. Även i komposterad kogödsel och naturgödsel dominerar torve. Ett alternativ till alla dessa torvmullsprodukter är att göra egen jord. Då behöver du inte heller bekymra dig över pyralider.  På min blogg https://www.odlamat.com/blog/lmin-jordverkstad har jag samlat recept från de jordar jag gjorde i somras och som funkade förträffligt.

Vilka jordar törs man använda - frågan återkommer ständigt. I listan under får du en del svar.

Fakta om årets jordar och gödsel

Nedan ger jag en sammanfattning av vad jordföretagen (de största och flesta) gjort för att minska pyralidrisken. Det är mest fokus på jordar, eftersom det främst på jordfronten som någonting hänt.

  1. ECONOVA GARDEN (Weibulls, Simontorp, Hammenhög) Weibulls KRAV-godkända jordar gödslas inte längre med hönsgödsel eller annan stallgödsel, berättar försäljningschef Jonas Wallin. I stället används Biofer 6-3-12, som är pyralidfritt. Simontorps KRAV-godkända jordar, Grönsaksjord, Planteringsjord och Blomjord, innehåller  mindre hönsgödsel än förra året, eftersom risken är störst i just hönsgödsel.  I stället gödslas med en mix av ko-, häst- och hönsgödsel.  Förhoppningen är att pyralidrisken ska minska.  Weibulls och Hammenhögs Naturgödsel innehåller både konstgödsel och naturgödsel.

  2. GARDOL Planteringsjord Gardol (Bauhaus varumärke) innehåller bara konstgödsel (mineralgödsel). Bauhaus säljer också Gardols Naturgödsel. Tyvärr är den inte så naturlig, eftersom den är tillverkad av konstgödsel och komposterad kogödsel.

  3. HASSELFORS har justerat jordrecepten för att minimera risk för pyralider, berättar produktchef Pia Holmberg. I KRAV-märkta produkter har mängden hönsgödsel minskats till förmån för Biofer 6-3-12. Även i andra produkter som innehållit mycket hönsgödsel har man minskat mängden och kompenserat med Biofer. Även Hasselfors säljer mer konstgödslade jordar än tidigare. Till exempel har naturgödsel ersatts med konstgödsel i Tomat & Chiliord samt i odlingssäcken Odlingssmart.  Hasselfors har en rad gödselprodukter som är baserade på olika slags naturgödsel och/eller restprodukter från livsmedelsindustri. Det är omöljigt att bedöma pyralidrisken för dem. Ibland innehåller de också konstgödsel.  

  4. PLANTAGEN Säckar märkta Plantagen är producerade av Hasselfors. Även här har hönsgödsel i  KRAV-märkta minskat till förmån för Biofer. Samma i andra produkter med mycket hönsgödsel.  Plantagen säljer också Hasselfors gödselprodukter (se ovan). Plantagens blomjord som säljs som ”veganjord” är gödslad med återvunnen frukt och annan vegetabilisk näring. Ambitionen är att den ska KRAV-godkännas men problemet är att tillgången under året är ojämn. Hoppas att problemet löser sig.

  5. RÖLUNDA Både Rölundas och Änglamarks KRAV-jordar hade stora problem förra året och många odlare fick skador på tomat- och chiliplantor.  Det behöver inte betyda att de löper större risk än andra företag att drabbas i år. Det är lite av rysk roulette när jordföretagen köper in gödsel. Oftast är batchen pyralidfri, men inte alltid. Niklas Vestin, Rölunda, berättade tidigare att de hade hoppats få stora leveranser av hönsgödsel från en ekogård. Eftersom de hönsen där föds upp med obesprutat foder lät det hoppfullt. Men det visade sig att kvantiteterna var små, och hönsgödseln i jord kommer därför främst från konventionella gårdar. Det gäller även hönsgödsel och kogödsel som säljs i säck. Pyralider kan inte uteslutas.

  6. ÄNGLAMARK De jordar och gödselsäckar som Coop säljer under varumärket Änglamark produceras av Rölunda. Det betyder att Coops säckar, som alla är godkända för KRAV-odling, har samma innehåll som Rölundas KRAV-jordar. Eftersom de alla innehåller naturgödsel i någon form finns risk för pyralider.

  7. SÖDRA ÅRHULT Södra Århult har bytt ut hönsgödsel till kogödsel i bl a perenna- och rosjordarna, berättar Tony Kupari, produktionschef. Det har man gjort för att det är lite mindre pyralider i kogödsel. Men det finns också jordsäckar med hönsgödsel i. Hur vet man då vad som är vad? Tony förklarar att om det på säcken står att jorden innehåller naturgödsel så är det kogödsel. Om det däremot är hönsgödsel ska de framgå av texten. Det gäller t ex den sk Ekojorden, som innehåller lika mycket hönsgödsel som tidigare. Företaget säljer säckar med hönsgödsel och kogödsel som tidigare.

  8. FAGERHULT I år har hönsgödseln i organiska jordar ersatts med Biofer 6-3-12, dvs samma gödselmedel som ekologiska yrkesodlare använder. Blandar du jorden med lite kompostjord blir den bra. Deras kogödsel och hönsgödsel är inte riskfria. Det är däremot deras pelleterade Allgödsel, som är samma produkt som Biofer 6-3-12. Den är pyralidfri.

Föregående
Föregående

Våga flisa - det är guld värt!

Nästa
Nästa

Recept från min jordverkstad 2022 (uppdaterat mars 2024)