Våga flisa - det är guld värt!

Vännen Miraqa täcker en av mina grönsaksbäddar med flis från koloniträdgårdar.

T h färsk grenflis, t v grenflis som legat ute 3 månader

Ramial food chips = grenflis

Här kommer jag att fokusera på grenflis. Det består av flis från små och medelstora grenar (max 7 cm) i diameter. Det är exakt den typ av flis vi får när vi beskär häckar, buskar och träd i trädgården. Den innehåller mer näring än träflis. Det beror på att det mesta av trädets näring finns i det yttre grenverkets tunna, böjliga skott.

Det är i de färska och tunnaste grenarna som det mesta av näringen finns.

Grenflis är med andra ord inte alls näringsfattigt, utan tvärtom rikt på kväve, mineraler och spårämnen (se tabell nedan). Men näringen frigörs långsamt, vilket gör fliset extra intressant.

Jämn och stadig leverans

Att servera växterna rätt mängd kväve vid rätt tidpunkt är det svåraste som finns i grönsaksodling. Grenfliset blir en garanti för en jämn och stadig leverans av kväve under några år..

Det vettigaste är att använda fliset vid marktäckning. Det hindrar kväveförluster. Hur det går till praktiskt återkommer jag strax till. Tack vare täcket stängs ljuset ute så att ogräsfrön i jorden inte gror. Flis luftar jorden och håller samtidigt kvar fukten. Det skyddar jorden vid extremväder, som frost och skyfall.

En värdefull egenskap som jag upptäckt – flis blåser inte bort lika lätt som löv.

Näringsinnehållet i grenflis beror på vilka buskar/träd som beskurits, men det är alltid överraskande högt.

Källa www.organicresearchcentre.com

Flis bygger jord (humus)

Grenflis innehåller mer lignin (håller ihop cellulosafibrerna) i förhållande till cellulosa jämfört med trädets ved. Det gillar svamparna (främst mykorrhiza). Men för att de ska komma igång med sitt arbete måste grenarna vara flisade, eftersom det är vid klippen som de startar nedbrytningen. Svampar är vid sidan av bakterier de viktigaste nedbrytarna i jorden. Svamparna är experter på att bryta ner lignin och cellulosa. Det är därför antalet ökar så snabbt när vi täcker med flis.

Användningen av flis leder också till en ökad humifiering, som är den process som förvandlar grönt avfall till svart och kolrik mylla (humus). Svamparnas trådlika hyper hjälper i sin tur växten att ta upp fosfor.

Storskaliga och lyckade odlingsförsök med täckning av grenflis i grönsaksbäddar gjordes redan på 50-talet i Kanada.

Redan för 50 år sedan

För oss är nyttan av grenflis ny, men redan på 60-talet gjordes studier och odlingsförsök i Kanada och Frankrike som handlade om att marktäcka med grenflis. Resultaten var lysande. Men tiden talade mot både marktäckning och organiskt material. Då var det konstgödsel som gällde. Idag sker en intensiv forskning kring grenflisets nytta, både för att restaurera utarmade jordar men också för klimatet.. Det pågår också forskning om vilka träd som är bäst. I väntan på resultat av sådana odilngsförsök gäller att en mix är bäst.

Många fritidsodlare i till exempel England experimenterar med grenflis i sin egen trädgård. Det finns till och med odlare som planterar en häck bara för att få grenflis. Saknar de flismaskin flisar det med en sekatör eller grensax. J

Jag har inte nämnt ett ord om kompostering av flis. Jag hoppas kunna återkomma till ämnet och nöjer mig med att säga att det fungerar och att det ger en utmärkt kompost. som vi kan använda i våra jordblandningar.

Flis är en kolsänka

Flis innehåller 50 procent kol mot 3-9 procent i t ex jord och kompost. Och är det något vi behöver i dag så är det att binda kol i marken. Ju mer kol i marken, desto mindre i atmosfären. Det är ett kusligt faktum att världens jordar förlorat mängder av kol och fortsätter att göra det. Att introducera flis i odlingssystemen är ett sätt att lagra in kol och därmed minska klimatgaserna i atmosfären. Det fantastiska är att det samtidigt ger oss bördigare jordar.

Grenflis är absolut bäst vid täckning av grönsaker, men blanda aldrig jord och flis.

Så används grenflis

1.     Samla helst in grenflis under hösten när materialet är färskt och fullt av näring. Då hinner nedbrytningen påbörjas något innan nästa års odlingssäsong.  Du kan använda flis från alla buskar och lövträd (max 7 cm i diameter). Bäst är en mix. Men observera att det får max vara 10-20 procent flis från barrträd.  

2.     Grenflis är suveränt i grönsaksodlingar, men det förutsätter att du använder det som ett marktäcke. Jorden ska vara helt täckt om du vill slippa ogräs vilket innebär att det bör vara 3-4 cm tjockt eller mer. Men ett tunnare täcke gör också nytta. Näringen frigörs långsamt men jämnt. På grund av den egenskaper finns det forskare som menar att grenflis är bättre än kompost.

3.     Täck inte där du sått späda växter (eller ska göra det), som spenat, rädisor, rucola osv. De kan påverkas negativt av fliset. Vänta hellre tills du sätter ut färdiga plantor, gärna sådana som växer under hela säsongen, t ex mangold, kål av alla slag, kronärtskocka, selleri, purjolök, tomat m fl. Deras rötter ligger så djupt att de inte påverkas alls av fliset. Att inte blanda flis och jord gäller under hela säsongen.

4.     Grenfliset kan även läggas ut på gångarna eller runt buskar och rabatter. Oavsett om du täcker grönsaksbäddar, buskar eller träd gäller följande: Låt fliset ligga så orört som möjligt. Alltså: böka inte runt i jorden, då blandas jord och flis med risk för näringsförlust. 

 

Grov träflis täcker du gångarna med Efter två år - skotta upp fliset på bäddarna!

Så används träflis

1.     Även flis från trädens ved är användbart och bidrar till att mikrolivet berikas med mer svampar. Liksom grenflis är det ett klimatsmart alternativ. Däremot är det inte idealiskt för täckning av grönsaksbäddar. Det bryts ner mycket långsamt.

2.     Suveränt däremot att täcka buskar och träd med. Eftersom de alla har rätt djupa rötter kommer det inte att uppstå kvävebrist. Böka inte runt i täcket. Det ska inte blandas med jord. Särskilt viktigt om du täcker med hallon, som har ytliga rötter.

3.     Det är också smart att täcka gångarna i trädgården. Mysigt att gå på, och efter ett eller ett par år skottar du upp det halvt nedbrutna materialet på bäddarna.

Mina källor:

The woodchip Handbook, Ben Raskin, 2021

https://stud.epsilon.slu.se/13360/

https://learningandyearning.com/ramial-wood-chips/

Ramial woodchip production and use on farm - The Organic Research Centre

https://www.dirtdoctor.com/organic-research-page/Regenerating-Soils-with-Ramial-Chipped-Wood_vq4462.htm

Föregående
Föregående

Vad hade de i krukorna?

Nästa
Nästa

PYRALIDER 2023?