Kogödsel är inte alltid kogödsel

Kogödsel är guld i köksträdgården, bygger snabbt upp en jord som är produktiv och lättjobbad. Men tro inte att det alltid är kogödsel i kogödselsäckarna. Risken är att du får en torvmullsjord spetsad med lite kogödsel och/eller hönsgödsel mm.

Kogödsel är guld i köksträdgården, bygger snabbt upp en jord som är produktiv och lättjobbad. Men tro inte att det alltid är kogödsel i kogödselsäckarna. Risken är att du får en torvmullsjord spetsad med lite kogödsel och/eller hönsgödsel mm.

Se upp när du handlar kogödsel! I värsta fall innehåller säcken ingen kogödsel alls eller bara några få procent. När jag upptäckte det för ett par veckor sedan började jag kolla utbudet av kogödsel i säck. Resultatet är tabellen nedan.

Av de 13 varumärken jag hittat är det sex som är värda namnet Kogödsel, det vill säga innehåller minst hälften kogödsel. De andra är exempel på vilseledande marknadsföring. Kort sagt - de bluffar! Att de har kossor på säckarna gör inte saken bättre. De största syndarna är de storsäljande jordföretagen, medan några av de mindre säljer Kogödsel som innehåller massor av gödsel från just kossor.

Dessvärre är informationen ofta ofullständig på baksidan av säcken. Jag fick gräva djupt i företagens organisation för att hitta någon som kunde ge en komplett innehållsdeklaratioin. Ännu mindre info får den som handlar jordsäckar på nätet, eftersom man där sällan redovisar vad påsen innehåller.

Mer info om kogödselsäckarna i dag i Plånboken P1 kl 10.00 https://sverigesradio.se/planboken

Vem älskar väl inte kogödsel?

Observera att min sammanställning inte handlar om näringsinnehållet. Syftet var endast att kolla hur mycket kogödsel som säckarna innehåller. Kogödsel är som ni säkert vet ett fantastiskt bra material för den som vill bygga en fruktbar jord. Den har en utmärkt struktur och innehåller mikroorganismer, även om den är “hygieniserad” (se nedan) . Dessutom verkar den mer långsamt än till exempel konstgödsel och hönsgödsel. Näringen finns kvar i jorden även år 2 och 3.

Av de skälen har jag själv då och då köpt en säck med kogödsel, utan att - måste jag medge - kolla innehållet. Dessutom har jag vid mina föredrag rekommenderat åhörarna att gödsla pallkragar med gödsel som nästan bara innehåller torvmull. Sååå pinsamt!

Naturgödsel är inte naturlig

Jag hade egentligen tänkt göra en mer systematisk koll av de säckar som kallas Naturgödsel. Men jag gav upp. Det var för tidsödande att fiska fram det faktiska innehållet. För mig är ordet naturgödsel nästan samma sak som kogödsel förutom att den också kan innehålla stallgödsel och kanske hönsgödsel. Men där hade jag fel.

Nu visar det sig att jordbranschen har en något friare tolkning av ordet naturgödsel. För dem är naturgödsel en säck med en kossa på framsidan, en mycket liten mängd organisk näring av något slag (pelleterad), massor av torvmull samt konstgödsel. Hittills har jag bara hittat ett varumärke som inte innehåller konstgödsel.

Är du i färd med att köpa Naturgödsel och vill undvika konstgödsel rekommenderar jag att du lusläser baksidestexten ordentligt. Det framgår alltid om det finns konstgödsel (mineralgödsel el urea) i näringen.  

Lite gödselfakta

HYGIENISERAD står det på vissa säckar. Det skall all gödsel från djur vara, enligt EU-regler. Det betyder att gödsel värms upp, antingen till 52 eller 70 grader, beroende på metod. Det görs för att ta död på sjukdomsalstrande organismer. Självklart tar det även död på en del nyttiga mikroorganismer, dock inte alla.

BIOKOMPOST är en rötrest från framställning av biogas. Råvaran kommer i sin tur från livsmedelsindustrin eller från restprodukter från jordbruket. Det är en förträfflig gödselprodukt som vi borde använda mer i odling. Men det är som bekant inte samma som kogödsel.

GRÖNKOMPOST är ett begrepp som används ibland. Det är en okänd mix av växtmaterial som komposterats.

TORVMULL i både planteringsjord och gödselsäckar bryts i svenska torvmossar. Både vitmossetorv och bruntorv används. Den förra är grövre och därför mer luftig. Oftast blandas vit och brun torv. Torv är mycket billigare än kogödsel. Det är därför man så gärna vill blanda ut kogödsel med mycket torvmull. Den innehåller så gott som ingen näring. Torv räknas som ett fossilt bränsle, och utvinningen bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. Ca 15 procent av Sveriges yta är täckt av torv.

MINERALGÖDSEL är samma som konstgödsel. Urea är också en form av konstgödsel.

HÖNSGÖDSEL finns i flera av säckar med s k kogödsel eller naturgödsel. Även den är hygieniserad, dessutom torkad och pelleterad. Den tillför mycket snabbverkande kväve till jorden, men effekten är kortvarig. År två finns inget näring kvar i jorden.

PELLETERAD KOGÖDSEL består av kogödsel som torkats och pelleterats. Den används ibland i stället för “vanlig” kogödsel, främst för att den importeras billigt från Holland. Pelleterad kogödsel kan också köpas separat i säck.

KILO ELLER KUBIKMETER I branschen anges de volymbärande ingredienserna, t ex torv och kogödsel, i procent. Övriga tillsatser anges i kilo. När ingredienserna räknas samman blir det därför inte alltid exakt 100%

VARUMÄRKE KRAV-märkt KOGÖDSEL ÖVRIGT INNEHÅLL
Blomsterlandet kogödsel 40 l Ja 10 % kogödsel 10 % hönsgödsel, 80 % mörk torv
Emmaljunga kogödsel 50 l Nej 50 % kogödsel 25 % grönkompost%, 20% torv, 5 % hönsgödselkompost.
Engeltorp kogödsel 40 %, 50 l Nej 40 % kogödsel 60 % vitmossetorv
Engeltorp kogödsel 80 %, 50 l Nej 80 % kogödsel 20% vitmossetorp
Fagerhults Torvs Kogödsel 50 l Nej 80 % kogödsel 20 % vitmossetorv
Fagerhults Torvs kogödsel 50 l Nej 40 % kogödsel 60 % torv
Hasselfors kogödsel 40 l Nej 0 % *) 30 % biogödsel, 5 kg hönsgödsel, 2 kg kalimagnesia, 70 % ljus och mörk torv.
Höglandets trädgårds- produkters kogödsel (”Smålands kogödsel”) Nej 85 % kogödsel 15 % torv.
Plantagens kogödsel 40 l Nej Ca 2% pelleterad kogödsel (11 kg/kbm) **) Ca 95 % ljus och mörk torv, 9 kg torkad hönsgödsel, 1 kg kalimagnesia.
Rölunda kogödsel Ja 70 % 20 % vitmossetorv, 10 %, hönsgödsel
Weibulls Simontorp kogödsel Ja 10 % Kogödsel 10 % hönsgödsel, 80 % mörk torv
Södra Århult Torvs kogödsel Nej 80 % kogödsel 20 % vitmossetorv
Änglamark kogödsel Ja 70 % kogödsel 20 % vitmossetorv, 10 %, hönsgödsel

 

*) Hasselfors Garden har i år ersatt kogödsel med biokompost, en rötrest vid framställning av biogas. Den baseras främst på vegetariska rester från livsmedelsindustri och jordbruk.

**) En kubikmeter (kbm) motsvarar ca 400-800 kg. Plantagens kogödsel väger t ex 600 kg. Det betyder att 11 kg pelleterad kogödsel motsvarar ca 2 % 

Föregående
Föregående

I juli är ogräs guld

Nästa
Nästa

De var i alla fall kul i trädgården