Alternativ till pyralidförgiftad näring

Låt inte pyraliderna hindra dig från att odla! Men välj näring och gödsel med omsorg. Här har jag listat de produkter som i dagsläget verkar vara okey. Men jag ger inga garantier - det kan ingen göra.

Jag har granskat innehållet. Finns djurgödsel eller växtrester av det slag som brukar sprutas med pyralider kan dina växter skadas. Då har jag bett att få kolla analyssvar. Men att en analys frikänner produkten betyder inte att alla batcher är ok.

Egentligen är de bästa alternativen till osäkra köpesprodukter färskt gräsklipp och urin. 5 cm gräsklipp mellan raderna för snabba kulturer och för potatis och baljväxter. Långsamma kulturer behöver ytterligare 5 cm klipp under hög sommaren.

Urin används som flytande näringspreparat men späds med 8-10 delar vatten. Båda dessa näringskällor är allsidiga och mycket näringsrika. Men nu var det alternativa produkter vi skulle tala om.

FLYTANDE NÄRING

After Plant, Grow your own (Empathy). Flytande allsidig näring som tillverkas av sjögräs (kelp). Den används mycket i England.

Algomin Flytande näring (med tvekan). Innehåller majsstärkelse och alger. Vid FOR:s analys hittades rester (155 ug/kg) av aminopyralid.  Men vid provodlingar, utförda av både FOR och ett laboratorium som företaget anlitat, kunde man inte se några skador på växterna.  Algomin Saftiga Tomater och Algomin Gröna Fingrar är nästan samma samma produkter, men med något annorlunda näringsinnehåll. KRAV-godkänd.

Innehåller ett 20-tal svampar och bakterier.

GroGreens Växthus är en flytande ekologisk näring. Den tillverkas av vegetariska restprodukter (majs, vete, soja). Företaget garanterar att näringen är fri från pyralider och andra giftrester. Passar till tomat, chilipeppar och annan krukodling samt i växthus. KRAV-godkänd.

Plantagens Näring Tillverkad av drav (restprodukt från öltillverkning) och ekologisk melass som fermenteras med sk EM-bakterier, ett koncentrat av av mikrober (bakterier och svampar), samma som används vid bokashikompostering. De skapar ett rikt mikroliv som förbättrar näringsupptaget. Samma produkt som ETC Näring .

Substrals flytande universalnäring är tillverkad av majsextrakt och alger/sjögräs. KRAV-godkänd.

Växtnäring & Biostimulant. Innehåller rörsocker-melass från ekologisk odling och restavfall från ekologiska mungbönor som fermenterats med hjälp av EM, ett koncentrat av mikrober (bakterier och svampar). Säljs även under namnet Ekologisk Näring.

Inget för veganer! Baserat på bara animaliska produkter.

FAST NÄRING

Biohumus består till 100 % av maskmylla (maskbajs). Liksom bokashi är den extremt rik på mikrober, svampar och bakterier. Biohumus används även till gödselvatten, 1 dl till 5 l vatten. Råvaran, dvs maskarnas mat, är stallgödsel från en gård som producerar eget ekologiskt foder. KRAV-godkänd.

Fagerhults Allgödsel. Innehåller långtidsverkande pellets framställda av animaliska restprodukter från slakteri- och livsmedelsindustrin. Används av ekologiska yrkesodlare. Säljs då av Gyllebo Gödsel under varumärket Biofer. KRAV-godkänd.

Granngårdens Grönsaksgödsel. Samma innehåll som Fagerhults Allgödsel.  Observera att animalisk näring/gödsel ska myllas ner och aldrig spridas på grönsakerna. KRAV-godkänd.

GroGreens Ekologisk Grönsaksgödsel. Består av endast tång som är granulerad. Det är samma typ av tång som används som livsmedel. Den skördas i Nordsjön vid öarna norr om Skottland.

Pelleterad lusern (alfalfa). Det här är egentligen ett djurfoder, men har börjat användas som gödsel i ekoodlingar i andra länder. Lusern är en baljväxt och fixerar (hämtar) kväve från luften. Det gör lusern kväverikt. Höjer samtidigt jordens mullhalt. Rekommenderad dos brukar vara 0,5 kg/kvm, som myllas ner. Obs! få erfarenheter från Sverige, men kolla gärna lusernpellets kan vara mitt nya favoritgödsel

Organic Ways fiskbensmjöl. Tillverkat i Litauen av komposterade fiskdelar. Långsamt gödningsmedel . Innehåller tyvärr inget kalium.

FÄRSK DJURGÖDSEL

Färsk gödsel från häst, ko, får gris eller höns kan absolut vara pyralidfria. Men risken finns alltid att de innehåller rester av pyralid. Om du ändå vill ha färsk dynga - bör du förvissa dig om att varken halm eller kraftfoder sprutats med pyralidpreparat. Ställ i så fall de här frågorna till stallet/bonden:

Kan ni garantera att djurfoder, hö, halm och ev ensilage inte i något led besprutats med preparat som innehåller klopyralid, aminopyralid eller pikloram (dvs pyralider). Ger de sådana garantier är det upp till dig att avgöra om informationen är trovärdig. Det som brukar vara svårast är att få information om vilket kraftfoder som använts. I ridstall finns flera ägare och de använder olika foder.

När det gäller såjord är det lugnt.

JORDAR

Såjordar är näringsfattiga och innehåller så lite gödsel/näring att risken för pyralidskador är praktiskt taget obefintlig.

Planterings- och blomjordar är troligtvis okey. 2021 testade FOR (Fritidsodlarnas riksorganisation) 13 slumpvis utvalda jordsäckar med organisk gödsel/näring i. I ingen av dem hittades några rester av pyralider.

Men eftersom de oftast är gödslade med hönsgödsel från konventionellt jordbruk kan det finnas lite pyralider i jorden. I år har jag sett enstaka exempel på pyralidskador av sådan planteringsjord. Det går därför inte att utesluta att de kan ge utslag på till exempel tomater och paprika. Blom- och planteringsjord gödslad med konstgödsel är däremot pyralidfri.

NÅGRA GODA PYRALIDRÅD

Giftet finns bara i organisk näring/gödsel eftersom det härrör från besprutade växtdelar.

Jord- och gödselmarknaden är oreglerad. Det får nästan stå vad som helst på förpackningen eller hemsidan. Står det att näringen innehåller ”organisk näring” och inget mer väljer jag bort den. Det kan finnas skäl till att företaget inte vill tala om vad som döljer sig bakom beteckningen ”organisk”.

Varningsflagg för alla produkter med pelleterad eller komposterad stallgödsel och hönsgödsel. Analyser har visat att de rätt ofta innehåller resthalter som skadar växterna. Värst verkar hönsgödsel vara, både importerad och svensk.

KRAV-pilen betyder inte att innehållet är ekolo-giskt. Det kommer oftast från konventionella lantbruk som använder kemiska bekämp-ningsmedel.

Djurfoder är en viktig källa till förgiftning. Ofta är det spannmål som besprutats och som djuren ätit. Det har i sin tur förgiftat djurens spillning (gödsel). Det kan också bero på att djuren ätit halm, hö, ensilage som varit besprutad.

Marktäckning med halm eller ensilage är riskabelt eftersom det kan ha varit besprutat. Kolla därför med bonden du fått materialet av om hen sprutat med pyralidpreparat.

På www.pyralidstopp.nu finns FOR:s alla rapporter med analyser samlade. Här kan du också skriva under namninsamlingen för ett förbud av pyralider.

VI BEHÖVER DITT STÖD!

Föregående
Föregående

Det gick fint utan stallgödsel - men det bästa är upptäckten av lusernpellets

Nästa
Nästa

De bästa nyheterna är gamla!