Algomin är inte alltid miljövänligt

Det ser väldigt miljövänligt ut när påsarna exponeras i handeln. Men bara två av tio är KRAV-godkända.-

Det ser väldigt miljövänligt ut när påsarna exponeras i handeln. Men bara två av tio är KRAV-godkända.-

Varumärket Algomin ligger bra till hos fritidsodlare, även hos de mest ekologiska odlarna . Men alla Algominpreparat är inte ekologiska och alla är inte hälsosamma för jorden som det påstås i marknadsföringen.

Jag har hållit ett oändligt antal föreläsningar om köksväxtodling, och vid det här laget vet jag ganska väl hur fritidsodlare tänker och handlar. Numera är de ofta märkvärdigt pålästa och skickliga. Men i ett avseende finns kunskapsluckor. Och då tänker jag på Algominpreparaten. Vid vart och vartannat föredrag brukar någon av åhörarna lyfta fram Algomin som ett utmärkt ekologiskt  allroundgödsel. När jag frågar vilken av de tio preparat som de avser visar det sig ofta att de inte vet. Inte heller känner de alltid till att alla tio är kalkningspreparat. Jag skriver det här för att skingra okunskapen kring varumärket Algomin och dess produkter.

Vi som varit med några decennier minns när Algomin lanserades. Det var ett ekologiskt preparat som innehöll alger, havskalk och rikligt med mikronäringsämnen (spårämnen). På den tiden fanns inga ekologiska näringsmedel så vi tog emot det med öppna armar, spred det glatt i våra täppor, oavsett näringstillståndet i jorden. Samma preparat säljs än i dag, nu under namnet Algomin Ekonäring. Vad vi inte visste då var att Algomin Ekonäring framför allt är ett kalkningspreparat. Utmärkt för den som har en jord med lågt pH. Men för alla oss som har normalt eller högt pH, är det inte bara meningslöst utan också skadligt.

Sommaren när inget växte

Jag minns sommaren 1989 när jag lyxade med en stor förpackning Algomin och tänkte att nu ska alla mikronäringsämnen få visa vad de går för i odlingen. Det var det året ingenting växte. Allt gick på sparlåga, och jag grubblade mig småtokig. Varför, varför växte det inte?

Förklaringen kom först några år senare när jag fått mer kunskap om jord och gödsel och lärt mig att kalkning är skadligt om pH-värdet redan är högt, som det var i min trädgård. Kalkningen blockerar upptaget av vissa ämnen, som järn, mangan, bor, zink, koppar, magnesium, nickel. Det kan också leda till kväveförluster genom utlakning, men också att fosfor blir mindre tillgängligt för växterna. www2.jordbruksverket.se/download/18.116fee5d14e0298945d65a07/1434627362627/p10_8_3.pdf 

Tio Algominpreparat

Sedan 1989 har Algomin AB introducerat ytterligare nio produkter. Gemensamt är att de är kalkningspreparat som innehåller alger, havskalk och ibland snäckskal. I övrigt skiljer de sig åt, både när det gäller användning och innehåll:

Två är KRAV-märkta, dvs godkända för ekologisk odling. Algomin Ekonäring är det ena. Det innehåller alger, havskalk och snäckskal. Det är, som jag nämnde, samma som jag använde i unga år bortsett från att en del av havskalken ersatts med snäckskal. Det andra, Algomin Ekologisk näring, är ett flytande gödselmedel som används till krukväxter. Det innehåller också alger och halvskalk, men även majsprotein som bidrar med kväve.  

Sex produkter innehåller konstgödsel (i form av kväve) och är därför inte KRAV-godkända. Det gäller Algomin Gräs, Algomin Mossa, Algomin Start, Algomin Proffsgreen, Algomin Växa samt Algomin Robot. De innehåller mellan 1,5 och 15 procent kväve (konstgödsel). Liksom övriga preparat innehåller de också alger och havskalk.

Två innehåller tillsatser av fosfor och kalium vid sidan av alger och halvskalk. Det gäller Algomin Höstnäring och Algomin Trädgård. De är inte heller KRAV-godkända.

Vilseledande

Algomin Gräsgödsel innehåller inte lite konstgödsel, totalt 15 % kväve (ammoniumkväve och ureakväve).

Algomin Gräsgödsel innehåller inte lite konstgödsel, totalt 15 % kväve (ammoniumkväve och ureakväve).

I Sverige har vi en lag som förbjuder vilseledande marknadsföring. Det är inte tillåtet att påstå saker om en produkt som inte stämmer, eftersom det kan vilseleda köparen att fatta felaktiga beslut. Algomin AB:s marknadsföring handlar först och främst om miljövänlighet och det omfattar alla produkter. Alla säckar, oavsett preparat, pryds av loggan ”Miljövänliga Algomin”. Hur kan det vara annat än vilseledande, när sex av preparaten innehåller konstgödsel? Och på hemsidan läser jag: “Algomin AB tar sitt ansvar och marknadsför bara miljöanpassad växtnäring.”

Sorgligt nog finns det också exempel på felaktiga gödselråd. Att rekommendera Algomin Trädgårdsgödsel till grönsaker på våren är galet. Herregud, det innehåller ju inget kväve. Hur ska vi då få några grönsaker?

Uppenbarligen har marknadsföringen fungerat.  Stormarknader och trädgårdsbutiker säljer i dag mängder av Algominprodukter. Sorgligt nog kopierar de Algomins marknadsföring rätt av, oklart om det beror på okunskap eller bristande omdöme. Det gäller t ex Hornbach, Bauhaus, och K-Rauta, som alla tycks leva i tron att Algomin i alla former är miljövänligt .

Goda råd

Om Algomin AB vill konsumentens bästa föreslår jag två saker. Det första är att de  på förpackningen tydligt ange att  Algominprodukterna är kalkningsmedel och att de inte ska användas på jordar med högt pH. Jag föreslår också tt företaget upphör med att marknadsföra alla preparat  som miljövänliga, framför allt inte de som använder konstgödsel. Ingen vinner på att konsumenten blandar ihop de olika preparaten.

Mitt råd till odlaren är: Använd inga Algominpreparat om du inte vet att du har ett lågt pH-värde. Kolla också innehållsförteckningen. Ett allsidig näringsmedel ska innehålla alla makronäringsämnen, det vill säga kväve, fosfor och kalium (NPK). Det enda Algominpreparat som fungerar som ett allroundgödsel i grönsakslandet är Växa. Men det innehåller tyvärr konstgödsel.

Föregående
Föregående

Förgiftade tomatplantor?

Nästa
Nästa

Broccolin vann över klumproten