Förlåt Johnny, den afghanska löken är super!

Nog syns det att den afghanska bladlöken gandana (tareh i Iran) är släkt med purjo. Men bladen är mycket mildare och saftigare, och de kan skördas åtta gånger per säsong.

Nog syns det att den afghanska bladlöken gandana (tareh i Iran) är släkt med purjo. Men bladen är mycket mildare och saftigare, och de kan skördas åtta gånger per säsong.

Jag fick en fråga från Runåbergs Frön om jag tyckte att gandana, den fleråriga bladlök som i Iran kallas tareh, är odlingsvärd. Nää, verkligen inte, fnyste jag. Det blir ingen avkastning alls. Ett otroligt arrogant svar, måste jag säga. I synnerhet som jag visste att folk i Iran och Afghanistan är tokiga i den. Dessutom visste jag redan då att en iransk odlarvän i Sverige skördar tareh åtta gånger om året. Själv hade jag misslyckats så kapitalt att jag gett upp projektet gandana.

Våren 2019 fick jag en otippad leverans av tre hekto gandanafrön från Kabul. Då var det dags att ge löken en ny chans. Men nja, ganska ynkliga blad i raden även den här gången. När de var 15 centimeter höga stannade de helt i växten. Varför ville inte min gandana ta sig hos mig? Ett mysterium.

Här är min gandanacouch Miraqa. På en vecka har bladen vuxit 25 cm, men först när de är 40 cm höga ska de skördas, anser han.

Här är min gandanacouch Miraqa. På en vecka har bladen vuxit 25 cm, men först när de är 40 cm höga ska de skördas, anser han.

När Miraqa dök upp

Svaret fick jag när Miraqa, en ung afghansk man kom till lotten och kastade sig över den spetiga bladlöken, bad om en sax och snaggade rubbet 1 cm ovan mark. Sedan fick jag en lektion från hans hemby i Afghanistan, där han redan som liten grabb jobbade i odlingen. Så här sa han:

- Gandana måste klippas så fort bladen är 10-12 cm. Först då utvecklas de breda, saftiga och goda bladen. Sedan växer de jättejättesnabbt. När de blivit 40 cm höga skördas de på samma sätt igen, och efter ca tio dagar är det dags att skörda igen.

Han tillade att man måste gödsla lite efter varje skörd. Hans familj använde fårgödsel, eftersom de hade mycket får. Men det går lika bra med färskt gräsklipp, hönsgödsel, guldvatten, komposterad stallgödsel … I Afghanistan slänger man första skörden. Eller ger den till djuren (dock inte till mjölkkor, eftersom löken ger smak åt mjölken). Därefter skördar man var tionde dag, senare på säsongen mindre ofta.

- I bästa fall kan vi få 15 skördar på en säsong, berättar Miraqa. Är jorden bra kan vi sedan skörda samma plantor i fem sex år, annars tre år.

Nu blev det succé

Jag följde Miraqas råd, och min gandanaodling blev en succé.  Efter varje snaggning växer bladen omfattbart snabbt, 3-4 cm om dagen. Jag börjar tro att det kommer att bli åtta skördar i år.

Det sägs att gandana ger mest år två, vilket är detta år. Nästa år blir det slutskörd, det vill säga att jag då kommer att ta upp plantorna. Men för att säkra en god tillgång på gandana även nästa år  sådde jag tidigt i våras en ny rad.  Det betyder att även om gamlingarna tacklar av nästa år så har jag en ny frodig odling. Även detta är en lärdom från Miraqa.

När jag nu säger att gandana blev en succé till slut skriver jag utifrån mitt Stockholmsperspektiv. Jag vet inte ens om den är flerårig i norr. Snälla, rapportera om ni vet något!  Men det är värt att testa, och i så fall tycker jag absolut att de ska förodlas, någon gång i april (se såtipsen nedan).

Ghandanafrön har liksom andra lökfrön kort hållbarhet, en säsong brukar man säga. Men om du förvarar fröna i plastpåse i frysen håller de utan vidare två år. Kanske till och med tre, men då har grobarheten sjunkit.

Så var det problemet med att frön inte säljs av europeiska fröfirmor. Ett sätt att fixa lite frön är att besöka ett område med odlingslotter och kolla om det finns några odlare från Iran eller Afghanistan där. I så fall har de antagligen frön som du kan köpa.

Men framför allt håll tummarna: För nu ska jag kontakta Johnny Andreasson, Runåbergs Fröer https://www.runabergsfroer.se och ge honom en rättvis bild av gandanas odlingsvärde. Kanske kan han trolla fram frön.

Gandana/tareh odlas i de flesta koloniområden i stans utkanter, ofta i stor skala. Här pågår snaggning, det vill säga skörd av blad som kommer att lyckliggöra hela släkten.

Gandana/tareh odlas i de flesta koloniområden i stans utkanter, ofta i stor skala. Här pågår snaggning, det vill säga skörd av blad som kommer att lyckliggöra hela släkten.

Fakta om gandana

  • Gandana är det afghanska namnet på en bredbladig bladlök med det botaniska namnet Allium ampeloprasum ssp.persicum. Ursprunget tros vara Mellanöstern, där den inte växer vild men odlats sedan urminnes tider. Däremot är den släkt med vild purjolök,  (Allium ampeloprasum), vilket bl a syns på bladformen. Men den smakar mildare och är saftigare än andra bladlökar.

  • Växten är flerårig och övervintrar i Sveriges södra halva. Oklart hur den fungerar i norr. Men även om den är flerårig odlas den oftast bara i tre år. Sedan avtar skörden och smaken blir sämre.  

  • Gandana anses ha en naturlig motståndskraft mot sjukdomar. Därför planteras den i Iran och Afghanistan ofta mellan till exempel rader av melon.

  • Gandana äts både färsk och tillagad i Afghanistan. Bladen används bl a som fyllning i det stekta, eller snarare friterade, brödet bolani (se foton). Ett jättebra recept på bolani hittar du här https://zeinaskitchen.se/bolani/ När gandana saknas brukar den ersättas med mangold eller purjolök.

  • I Iran är tareh oumbärlig i den persiska köttgrytan gorbi sabzi. Men mest av allt äts bladen färska i sallad. På marknaderna säljs berg av lökknippen.

Så här ser det ut när Hakima drar igång sitt bokanibak. Får hon tag på gandanalök är hon lycklig, annars tar hon purjolök eller mangold. Bolanibröd ska ätas varma och färska. Alla ÄLSKAR bolani, även undertecknad.

gandhana tareh (Large).jpg

De viktigaste odlingsknepen

  1. Löken trivs i porösjord (inte i styv lera) och i varmt, soligt läge.

  2. Så direkt i jorden när den är varm, ca 12 grader. Sås som persilja, dvs i rader med tätt mellan fröna. Radavstånd 15-20 cm. Håll jorden fuktig och täck med fiberväv åtminstone en månad. ingen gallring krävs. Är jorden ogräsfri kan du bredså fröna (sprida dem jämnt över ytan).

  3. Förkultivera om du vill få en bra skörd redan första året. Så flera frön i krukorna eller i såbrättenas gluggar (bild till höger) så att du får tuvor . Plantera ut dem med en decimeters avstånd.

  4. Snagga raden ca 1 cm ovan marken när blasten är 10-12 cm. Gödsla efter varje skörd.

  5. Vill du ha en kontinuerlig skörd sår du på nytt efter två år. Då har den gamla odlingen börjat ge mindre. År tre är det dags att ta upp de gamla plantorna. Då har du redan fina och frodiga blad i den nyare odlingen.

  6. Vill du ha egna frön slutar du att skörda löken vid midsommar, då kommer den att gå i blom och hinna ge frön.

Föregående
Föregående

Gift i ekogödsel - vad hände sen?

Nästa
Nästa

Förgiftade tomatplantor?