Det gick fint utan stallgödsel - men det bästa är upptäckten av lusernpellets

Odlingen är välmående och pyraliderna i jorden är så gott som borta.. Själv har jag fått tillbaka odlarglädjen.

Första säsongen utan stallgödsel. Som ni kanske förstår är bakgrunden att jag till varje pris vill undvika att få in pyralider i trädgården. Jag måste erkänna att jag var desperat inför tanken på att vara utan. Och tänk om sommaren skulle bli torr! Då skulle jag inte ens ha gräsklipp. Men när jag nu gör en utvärdering konstaterar jag att växterna mår gott. Riktigt gott.

Rekordskörd av spenat, gödslad med lusern.

Starten var sen, men sen drabbades jag av spenatsuccé. Det var inte ICA-kassar, det var IKEA-kassar som gällde. Ja, alla kallvädersväxter stortrivdes. De värmekrävande segade men har nästan sprungit i kapp.

Växterna verkar ha fått lagom av det mesta. Inte för mycket kväve och inte för lite heller. Undantag för potatisen, som i vanlig ordning fått lite för mycket av det goda.

Fakta om lusernpellets

Det finns flera förklaringar till att odlingssommaren blev bra. Men min teori är ändå att det mest beror på min nya och pyralidfria näringskälla – lusernpellets, som jag grundgödslade med i våras. Jag är helt enkelt begeistrad och börjar därför med att berätta allt jag vet om lusern.

Lusern (Medicago sativa) är en flerårig baljväxt, även kallad alfalfa, som odlas i södra Sverige. Pelleterad lusern används som djurfoder därför att växten är så proteinrik. Den är också rik på vitaminer och mineraler. Till det bidrar de djupa pålrötterna som hämtar upp mineraler och spårämnen från djupare jordlager.

Doftar sommaräng

Av samma skäl, dvs det höga näringsinnehållet, är lusern även användbart som gödsel i trädgården. Det är enkelt att sprida och doftar som en solig sommaräng. Och visst känns det extra bra att inte en droppe olja behövs för framställningen. Det mesta av kvävet fixar växten själv, eftersom den är kvävefixerande.  NPK-värdet brukar anges till ca 3-1-2. Det är ungefär som näringsvärdet för färskt gräsklipp.

Jag köpte en 25-kilos säck med lusernpellets i en butik som säljer djurfoder. Den kostade 269 kr. Något ekologiskt alternativ fanns inte. Men det lär produceras i Sverige.

I asiatiska länder, men även i USA, framhävs ofta att lusern innehåller det växtstimulerande ämnet triacontanol. I Asien används preparat med triacontanol på enorma arealer för att höja avkastningen. Tyvärr har jag inte hittat någon svensk forskning i ämnet.

Lusernpellets framställs av varmluftstorkad och hackad blålusern. I Sverige odlas lusern bland annat på Gotland.

Tre små risskålar och en hink

I många länder har man sen länge använt lusernpellets som gödsel. Där kan man också köpa säckar i trädgårdshandeln. Enligt min kinesiska granne gödselvattnar kineser ofta med lusernpellets. Tre små risskålar till en hink vatten är deras mått.

I Sverige känner jag bara till två som använder lusern. Det ena är fritidsodlaren Viktor Karlsson-Rutgersson som gjort en video om hur det hur fungerat för honom https://youtu.be/9_RMDISy35E . Det andra är den ekologiska gården Bossgården www.bossgarden.se . Båda har goda erfarenheter. 

Viktor sprider 0,5 kg/kvm. Bossgården sprider 0,3 kg/kvm och kompletterar med stallgödsel. Jag valde att sprida 0,5 kg/kvm till de näringskrävande, 0,3 till de mindre krävande, som potatis och baljväxter. Även jag kompletterar med annan näring, mer om det strax.

Hallå branschen - vi vill ha lusernpellets

Här om dagen hörde jag att danskarna börjat ta fram en ekologisk trädgårdsgödsel bestående av lusern mixad med klöver. Mycket klokt! Mig veterligen är inga sådana projekt på gång i Sverige, trots att jord- och gödselbranschen letar med ljus och lykta efter pyralidfria näringskällor till trädgårdshandeln.

Därför utmanar lilla jag branschen: Varför inte redan nu sätta igång arbetet med att göra pelleterad lusern, helst ekologisk, tillgänglig för fritidsodlare och i trädgårdshandlen! Det skulle lyckliggöra många fritidsodlare.

Lusernpellets som svällt till små korvar, vilka smular sig inom ett par dagar.

Finns det då inget negativt att säga om lusernpellets? Jodå, priset: ,279 kr/25 kg. Men också att det bara säljs av Granngården och andra foderbutiker förutom på nätet. Trist också att det är svårt att få tag på ekologisk lusernpellets. Å andra sidan används extremt lite bekämpningsmedel till lusern. Inte ens i konventionell odling krävs alltid kemiska bekämpningsmedel, i så fall bara år ett, det vill säga vid etableringen. De följande två, tre åren behövs inga kemikalier alls. En annan nackdel är kunskapsbrist. Vi har ju ingen erfarenhet av att gödsla med pellets, ingen forskning heller.

Det blev en fin kålsommar. Inga kålfjärilar alls (var är de?) och en välbalanserad gödsling. Tur också att jag i år satsat extra på broccoli, kålrabbi och savoykål, tre favoriter. Nu är det snart dags för de asiatiska kålbladen.

Porlande guldvatten

Jag är lycklig brukare av en kolonilott på Södermalm i Stockholm. Där odlar jag köksväxter på ca 170 kvm. Jag praktiserar en form av intensivodling, vilket bland annat innebär att jag sår två grödor, ibland tre, per bädd och säsong. Dessutom startar jag tidigt på våren och odlar fram till november. 25 kilo pellets räcker absolut inte för att mata alla dess grödor.

Gräsklipp har alltid varit en välsignelse. Jag brukar räffsa ihop i parken intill koloniföreningen. Men i juni var gräs en bristvara. Först nu lyckas jag skrapa ihop ett par kärror. Tack och lov att jag har ständig leverans av porlande guldvatten, en del urin och nio delar vatten. Annars skulle det inte funka.

Den kinesiska sallaten som jag kallar ´Kinesisk Jätte´ levde upp till namnet i år. Mycket krispig och god. Nu gäller det att få den att leverera massor av frön.

I drivbänkarna och i mitt pyttelilla växthus har jag slösat med maskmylla (egen) och kökskompost. Även med bokashijord, som tydligen inte var helt nedbruten. Den lockade en råtta att gnaga hål på ett vackert växthusfönster och bosätta sig i en murarbalja i växthuset. En annan boade in sig i drivbänken. Nej, lugnast är det att använda bokashi på balkongen.

Jag har också köpt en 7-kilos säck med Granngårdens ekologiska grönsaksgödsel (samma som Fagerhults Allgödsel). Den använder jag när jag sår eller planterar ut gröda nummer två. Undrar om inte den skulle kunna ersättas med ännu en säck lusern? Ja ni hör, det brister i kunskap och erfarenhet.  

Allt jag matat jorden med 2022

Här sitter jag och lagar jord, blandar enligt diverse recept. Alla mina hinkodlingar med främst chili och busktomat består av hemlaget. Den utvärderingen får vänta till senhösten.

Hinkodlingsprojektet fortskrider

I mina hinkodlingar har jag bara jord som jag tillverkat själv med ingredienser som jag har omkring. Det gjorde jag för att slippa pyraliderna. Jag gjorde det också för att minska förbrukningen av torv (planteringsjord) till ett minimum, faktiskt bara till plantuppdragning. Jag testar alla möjliga recept. Det ser jättebra ut, men det är för tidigt att utvärdera.

Föregående
Föregående

Möt en kinesisk mästarodlare!

Nästa
Nästa

Alternativ till pyralidförgiftad näring